fredag 9. januar 2009

R.I.P. Stooges-gitarist Ron Asheton


Ron og hans bror Scott bestemte seg på 60-tallet for å starte et band kalt Prime Movers, som senere ble til det beryktede og sagnomsuste bandet Stooges. Selv om mange mener at deres frontmann Iggy Pop var bandets viktigste drivkraft var Asheton's gitarspill like viktig. Hans ville, aggressive og groovy tilnærming til instrumentet var bakgrunnen for bandets karakteristiske sound. Asheton har laget mange legendariske riff, som på: 1969, Down On The Street, TV Eye, Dirt, etc.

Han spilte også en sentral rolle som megler i en rekke Stooges-relaterte saker/skandaler. Siden han ikke var avhengige av heroin, måtte han ofte rydde opp i rotet etter bandkompisene sine, inkludert få dem trygt hjem, og sørge for at de fikk i seg mat. Han hadde også en sentral rolle i forsøket på å holde bandet i aktivitet da de flyttet til California.

I 1971 kom James Williamson inn på gitar, men det varte ikke lenge før bandet brøt opp. Da gruppen startet påny noen måneder senere (etter forsøk fra David Bowie på å erstatte dem med britiske musikere) ble Ron flyttet over til bass. Selv om det tilsynelatende kan være en nedrangering, er Asheton's bass-spilling en viktig årsak til suksessen til deres tredje album, den klassiske Raw Power. Etter utgivelsen av albumet brøt bandet opp igjen.

Ron fortsatte å spille i flere band, de fleste Detroit-baserte: The New Order (med ex-Stooges Scott Thurston, Jimmy Recca og ex-MC5 Dennis Thompson), Destroy All Monsters (med flere Detroit-punkere, inkl MC5's Michael Davis), New Race (en super-gruppe med kort levetid med medlemmer fra The Stooges og Radio Birdman) og mange andre.

Han har også prøvd seg som skuespiller og dukket opp i et par filmer inkludert kult-favoritten Velvet Goldmine. I filmen er Asheton en del av et band med bl.a Thurston Moore(Sonic Youth), Mike Watt (The Minutemen, fIREHOSE), Mark Arm(Mudhoney)...

Da The Stooges plutselig reformerte i 2000, ble Ron Asheton og orginal-medlemmene (bortsett fra Dave Alexander som døde i 1975) endelig gjenforent. Bassen ble tatt opp av blod-fan og kompis Mike Watt. Bandet spilte flere intense live-show (jeg var så heldig å se dem to ganger på All Tommorrows Parties i 2006), og spilte inn sitt første studio-album på over 30 år, The Weirdness, til heller lunken mottakelse.

..lars sonic


Finn mer i lenkekjeden til høyre under MUSIKK

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar