mandag 1. desember 2008

Bjørvika: Nå starter alvoret


SLIK BLIR DET: Nye Skattens Hus nederst i Tøyen- bekken, belyst av en refleks fra Plaza Hotell. Nederst Oslos nye skyline. For en stakket stund, så forandrer alt seg..
(Foto: Bjørn Bratten)


Se godt på disse bildene


Se godt på disse bildene. De er tatt i løpet av de siste dagene i november, 2008. Øverste bilde er fra krysset Schweigaards gate/Tøyenbekken, der østkantbeboerne i framtida skal vagle seg over jernbanelinja på en smal fotgjengerbru for å komme til det forjettede Bjørvika.

I det fjerne ser vi KLP-bygget. Hvis vi følger linjen fra toppen av den blokka og til venstre, vil vi se hvordan barcode-blokkene vil tette igjen for solas vei inn til oss på Grønland. Fra KLP-blokka vil de neste blokkene bli bygd ut i omtrent samme høyde. Sol-luka mot Grønland vil være lukket i store deler av året..

Det neste bildet viser Oslos nye skyline på en mer skytung dag, slik den ser ut når man kommer kjørende inn i byen fra det som i sin tid het Mosseveien. Sentralt i bildet er altså den første virkelige høye blokken i barcoden, KLP-bygget, som nå har nådd sine fulle 18 etasjer.

Men dette bildet vil forandre seg raskt, om det går slik Bjørvika-utbyggerne sier det skal gå. Når snøen tiner i mars-april vil neste høyblokk, (etter at utbyggerne har hoppet over Snøhetta-blokka, som de - "foreløpig" - ikke har fått utleid) Visma-bygget på 17 etasjer, allerede være på god vei.

T
il våren eller tidlig på sommeren begynner byggingen av det enorme bankpalasset til DnBNOR; med tre massive blokker, to av dem 17 etasjer høye, en av dem 14 etasjer, ferdig utbygd om tre-fire år. Da vil hele høyre del av dette bildet være fylt av bankbygget til Norges største bank, og denne bilveien vil være gått under jorda.

Da kan vi snakke om ny skyline. For alvor. Vi kjenner mange på Grønland og i Gamlebyen som også helst ville gått under jorda da. Men det er for sent å protestere..
..bb

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar