søndag 7. desember 2008

Film: Happy-Go-Lucky (Brit.)


HAPPY-GO-LUCKY: Sally Hawkins i ny film av mesterregissøren Mike Leigh. (Foto: Filmweb)

Poppys bagateller

Regi: Mike Leigh
Med Sally Hawkins, Alexis Zegermann


Karakter: 1, 2, 3, 4, 5, 6..

Poppy, som egentlig heter Pauline, men får latterkrampe når noen kaller henne det, er en litt skranglete, styggvakker småskolelærer som tar livet som det kommer og er fornøyd med det meste. Ingen katastrofer rammer, hun ler litt oppgitt når sykkelen blir stjålet, fniser og skoggerler på sin vei gjenom hverdagen og vi lurer nesten litt på om hun er ørlite grann dum!
Mike Leigh, regissøren som har levert rystende samfunnskritiske dramaer som Naken er her mer ufarlig, nesten triviell, men i bunnen ligger den truende vissheten om at alt ikke er riktig så rosenrødt som det ser ut for vår Poppy. Men han dramatiserer ikke unødig, det blir alvor nå og da, men ikke katastrofalt, langt ifra.
Mike Leigh er kjent for sin ukurante måte å lage film på: Han samler skuespillere til roller og en historie som ennå ikke er skrevet og improviserer fram historien sammen med skuespillerne. Denne gang tar det nok lovlig lang tid med atspredte hverdagsligheter før du føler at du skjønner hvor han og skuespillerne vil, men på et litt tilfeldigvis samler det seg til slutt til en rimelig avrunding:
Intet ondt er skjedd, vår Poppy har fått seg noen støyter, men også noen vakre oppmuntringer, og går friskt videre som verdens snilleste menneske, klar for å hjelpe alle som trenger det. En varm film om betydningen av bagateller, eller kanskje bagatellenes betydning for det virkelige livet. Eller noe sånt?
_bb/

Finn mer under KULTUR

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar