søndag 5. oktober 2008

Film: En magisk sommer (Polsk)


EN MAGISK SOMMER: Scarlett Johansson i polsk utgave.. (Foto: Filmweb)


Polsk magi


Regi: Andrzej Jakimowski
Med Damian Ul, Ewelina Walendziak, Rafal Guzniczak, Tomasz Sapryk


Karakter:
1, 2, 3, 4, 5, 6.

Hvis du skal se bare en film i år, så skal du se denne. Du skal også gå og se denne filmen om du er fast kinogjenger og ser et par filmer i uka. Men uansett hva slags filmgjenger du er skal du holde deg fast til kinostolen det første kvarteret hvis du synes det er litt luftig og langsomt. For du skal vite at din tålmodighet, hvis du klarer å grave den fram fra ditt rastløse indre, vil belønne deg og du skal lenge leve i filmlandet.
Dessverre er det slik at filmens handling blir beskrevet i det vi tidligere pleide å kalle vaskeseddelen. Nå er det jo ikke snakk om noen slike sedler lenger, det er en nettside. Men dessverre blir altså denne filmen omtalt med en handlingsbeskrivelse, og det er helt feil. Hvis du leser denne omtalen først kan du passe på å skjære unna vaskeseddelen..
Årsaken til at du får dette rådet er at aningsløsheten er den veilederen du skal ha her. Du skal ikke ha en anelse på forhånd om hvor det går, men det skal komme en følelse krypende, langsomt, som forteller deg hva som skal skje. Og det du kjenner, og føler, det skjer. Det er som å se igjen de polske film-klassikerne fra seksti-tallet, som ”Nattekspress”, ”Nonnen og Djevelen”, ”Aske og Diamanter”, og Roman Polanskis gjennombruddsfilm, ”Kniven i vannet”. Det er tilsynelatende enkelt og tilforlatelig, men stappfullt av mening og følelser.
Som du skjønner, en sekser på terningen fra denne anmelder. Og hvis du trenger en mer håndfast begrunnelse for å se denne filmen, skal du vite at det polske svaret på Scarlett Johansson er med. Litt magrere, men med det samme uttrykket. Gå og se!
..bb

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar