søndag 7. september 2008

Mongol – den ukjente historien om Djengis Kahn (Ty./Kaz./Rus.)MONGOL: Tunge tider for Djengis Kahn (Tadanobu Asano) - og for hans kjæreste og nemesis, Borte (Khulan Chuluun)(Foto: Filmweb)

Erobrer med lov i hånd

Film:
Regi: Sergej Bodrov
Med Tadanobu Asano, Khulan Chuluun, Sun Hong-Lei, Aliya, Tegen Ao, Ying Bai


Den russiske regissøren Sergej Bodrov maler her med brede penselstrøk et bilde av den store mongolske erobrer Djengis Kahn, ikke som en primitiv villmann, slik vi har vært vant til å forstå ham, men som en mann med et stort personlig mot, en inspirator og en visjonær, som gikk gjennom atskillige prøvelser før han i moden alder ble enehersker over enorme landområder.
Loven, et begrep som nok var ganske fremmedartet på denne tiden, kanskje særlig ute på de mongolske stepper, var hans visjon, hans middel. Hans prøvelser viste ham behovet for en lov som alle mongoler måtte bøye seg for, og denne visjonen ga ham den makten som han kunne bygge sitt imperium på.
Loven hans gikk i korthet ut på at det ikke var lov å drepe kvinner og barn, at en mann skulle ta ansvar for sin gjeld, og at en mann som forrådte sin Kahn, var dødsens.
Selv om halvparten av alle mongoler må dø for at Loven skal kunne gjennomføres så vil det være verdt det, mente Djengis Kahn, eller Temudjin (Den mongolske skuespilleren Tadanobu Asano spiller ham som en påfallende unnselig, men likevel kraftfull figur med en utrolig indre styrke), som han heter i denne filmen i de mange årene som går før han kommer til makten.
Her berettes den mildt sagt frodige historien om hvordan livet artet seg på de mongolske steppene fra Temudjin var en ni år gammel gutt på vei for å finne en brud, til han sto på maktens tinde og beseiret sin hovedfiende og blodsbror, Jamukha, glitrende spilt av den kinesiske skuespilleren Sun Hong-Lei, i et kjempeslag i år 1206.
Mongol osv. var nominert til Oscar for beste fremmedspråklige film i år, men nådde ikke opp. Det kan kanskje ha noe å gjøre med at denne filmen ikke er gjort på Hollywood-vis, her er det enorme scenerier som er blendende dyktig regissert og skuespillerprestasjoner både av mongolske og kinesiske skuespillere som det gnistrer av, men Bodrov henfaller ikke til sentimentale Hollywood-knep for å sjarmere tilskueren, her er det de nådeløse begivenheter som springer ut av den fantastiske beretningen som holder deg fanget.
En vakker kjærlighetshistorie blir det også plass til, det blir aldri klissete og romantiserende, men knyttes stramt til historien. Temudjins store kjærlighet, Borte, heter hun, spilles lysende av den mongolske skuespillerinnen Khulan Chuluun, men så har hun også fått seg utdelt en praktfullt skrevet rolle som nærmest en slags lykkefigur, en nemesis i mesterens liv, som også må gjennom store prøvelser.
Unn deg en historietime berettet med stort alvor og ydmykhet. Det tar bare drøyt to timer. En femmer på terningen.
..bbFinn mer om film i lenkekjeden til høyre

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar