lørdag 20. september 2008

Film: 99 % ærlig (No.)


FORENTE MINORITETER: Amina, Haji, Assad og Emir, i sterk og varm dokumentarfilm, på kino nå. (Foto: Filmweb)

Nesten hundre prosent vellykket

om unge talenter

Film:
Regi: Rune Denstad Langlo
Med Amina Sewall, Haji Saleenm, Assad Arif, Emir Mulasmanovic


Her kommer en sterk, varm og velgjort dokumentarfilm om en gjeng talentfulle innvandrerungdommer i innvandrermiljøet her på Oslo østkant, fra mannen som laget TV-serien ”Alt for Norge”, regissøren Rune Denstad Langlo, og seinere TV-serien "Glatte gater", som denne filmen er et slags konsentrat av.
Det at det allerede fantes et vell av stoff å øse av kan ha ført til en viss blindhet hos regissøren ved utformingen av filmen, for vi sitter og kjenner et behov for å komme nærmere de fire unge menneskene fra starten av. Men det handler altså om Assad, med familiebakgrunn fra Pakistan, Haji fra Irak, Emir fra Bosnia og Amina fra Uganda som danner hip hop-gruppa Forente Minoriteter, og vi får følge med på produksjonen av de låtene som de hver for seg kommer med.
Og det kan være interessant nok, men det som griper tak i oss etter hvert som filmen går er beretningen om den verden og det livet de kommer fra. Det blir i og for seg bare bruddstykker av historiene vi får høre om, her er det kjapt klippet og dynamisk redigert slik skikken er i dag, men disse historiene gir mening i samspill med tekstene i låtene de jobber med.
Vi blir med Emir og kameratene på en reise til Sarajevo hvor Emir kommer fra, han synes å være den som kanskje sliter mest med historien sin, skjønt både Haji og Amina har åpenbart smertefulle historier. Assad på sin side sier det som det er: Jeg er født på Aker Sykehus og har bare kost meg gjennom livet på Grønland, jeg har jo aldri vært i nærheten av en krig..
En femmer på terningen til ”99 % ærlig”, som i disse innstrammingstider er en kjærkommen påminnelse om hvorfor vi fortsatt tar imot innvandrere her i landet..
..bb


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar