søndag 10. august 2008

Klosterenga: Drømmen om en skulptur-park




DRØMMEN: Dagbladets fotograf Tom Martinsens bilde av Bård Breivik da prosjektet startet..

Østkantkultur som
gikk i knas


(Oppdatert onsdag 7.september 2011 klokka 14.56: Vann- og avløpsetaten(VAV) ønsker å åpne Hovinbekken fra Økern til sentrum. Det betyr at etaten kan ta en del av regningen for neste fase av utbyggingen av Klosterenga. Ifølge Aften er Bård Breivik strålende fornøyd med at VAV er kommet på banen. Han tror dette blir et gjennombrudd og samarbeider tett med prosjektlederen for Klosterenga, Per Gregersen. Så får det ta den tiden det tar, sier Breivik. Kanskje fem år, sier prosjektlederen..)



Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv

Bergenseren Bård Breiviks skulpturpark i Klosterenga i Gamlebyen, som var tenkt anlagt som en tusenårsgave i forbindelse med tusenårskiftet i år 2000 og som skulle gå gjennom grønnsværet fra den lille grusbanen ved Galgeberg og ned til Grønland, langs Botsfengslets murer, skulle bli østkantens svar på Vigelandsanlegget. Ildsjeler i kommunen og andre steder, og billedhoggeren sjøl, var fulle av entusiasme, og et årelangt arbeid, og betydelige pengesummer, ble lagt ned.


BALLPLASS: Fint med ballplass der det skulle vært Vigelandsanlegg for østkanten.. (Foto Bjørn Bratten) 

På et tidspunkt var faktisk parken stappfull av skulpturer og vann-arrangementer og drømmen var nær ved å bli oppfylt. Men så sprakk boblen. For drøyt åtte år siden gjorde vi et intervju med Bård Breivik i Dagbladet. Her var han fortsatt entusiastisk, men strengt tatt virket det allerede den gang som det var over. Skjønt så seint som i september i fjor, altså for bare ett år siden, foretok byrådsleder Erling Lae en høytidelig gjenåpning av skulpturparken, etter at det hadde vært en omfattende rehabilitering, med to nye skulpturer og nye vanntrapper. Men når vi ser skulpturparken i dag er den helt ribbet i forhold til hvordan det så ut ved årtusenskiftet. Det fremstår mildt sagt merkelig at det skal ha vært en rehabilitering for bare ett år siden..
Bård Breivik fortalte den gang at når det året var omme, hadde han importert nærmere 60 containere med stein, hver på 24 tonn, fra Kina og montert det i Gamlebyen. Den delen som var gjort ferdig den gang hadde kostet 6,5 millioner kroner. Til sammen var det bevilget omkring 14 millioner kroner. Men hele prosjektet som Bård Breivik hadde planlagt ferdig i sitt hode hadde en budsjettramme på 40 millioner.
Nå starter arbeidet med å få finansiert fortsettelsen, sa Bård Breivik den gang, den femte juli 2000, i forbindelse med det som skulle bli en tusenårsgave til Oslo. I dag er det bare et skjelett, eller en skygge av de opprinnelige planene, som står igjen. Det store ovale karet i det store arrangementet med vannveggen med forgylte plater og miniatyransikter står der fortsatt, og det renner også vann. Denne første vannveggen ble forøvrig bygd så tidlig som i 1996.
Folk i nabolaget priser tiltaket i høye ordelag, men de færreste synes å ha kunnskap om at dette opprinnelig var ment å bli noe mye, mye større. Mens vi venter på at et mirakel skal skje og bevilgningene igjen strømme til østkanten, i takt med opprustningen i Bjørvika, er skulpturplassen en yndet leke- og ballplass for ungene i nabolaget. Fint det og.


Breivik: Dette er tortur
Lae: Tør ikke binde meg


Finn mer i BLOGGARKIVET

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar