mandag 11. august 2008

Hvor er dette?Mørkets hjerte på venstre bredd


D
et er ikke fritt for at forfatteren Joseph Conrad og hans mesterverk Mørkets hjerte, som inspirerte Francis Ford Coppola til å lage det filmatiske mesterverket Apocalypse Nå!, rant oss i hu da vi ryddet oss vei gjennom den jungel-lignende underskogen som disse bildene er hentet fra. Man skulle jo tro vi er nær selve elvas kilde, men dere ville blitt forbløffet om dere visste hvor dypt inne i storbyjungelen vi er her.

På det største bildet aner dere grunnmuren til et av de høyeste og mest imponerende byggverk på østkanten, nest etter Plaza Hotell og det som ikke lenger heter Postgirobygget. På det neste bildet ser dere hullet i det gjerdet som gjenom årtiene har stått der som en effektiv stopper for den ellers så harmoniske og lett tilgjengelige joggeruta langs elva. De nedslitte murverkene og -trappene tilhører en like nedslitt villa som rager ute av bildet oppe til venstre, bak fotografens venstre skulder.

Og mens Paris har sin venstre Seinebredd som gjennom århundrene er blitt selve innbegrepet på den franske intellektuelle venstreradikale bevegelsen, åsted for 68-ernes studentopprør, Toulouse-Lautrec og alt det der, er det største bildet hentet fra Oslos egen venstre bredd, komplett med bekkeørret og jungeltette løvtrekroner. Hullet i gjerdet er å finne på høyre bredd, rett på den andre siden av elva.

Ikke noen venstreradikale å spore på lang vei her, skjønt i de boligkvarterene på begge sider av elva som er ute av syne på disse bildene, har det nok foregått litt av hvert av politisk virkomhet opp gjennom årtiene..
Men hvor er vi altså? Joda, det er Akerselva, du gamle, du grå, men hvor?
..bb

STORBYJUNGEL:
Hvilket monumentalt bygg på østkanten, på Akerselvas venstre bredd, er det vi aner grunnmuren til her?

TURSTISLUTT: Det er høl i gjerdet på..? (Begge foto: Bjørn Bratten)

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar