tirsdag 26. mars 2013

Film: Zero Dark Thirty (am.)

HELTINNEN: Maya, spilt av Jessica Chastain, er kvinnen som jaget og fant Osama bin Laden, ifølge denne filmen. For sin innsats var filmskaperne truet med rettslig inngrep fra amerikanske myndigheter. (Foto: Filmweb)

En kvinnes hånd..

Film: Zero Dark Thirty (Am.)
Regi: Kathryn Bigelow
Med Jessica Chastain, Joe Edgerton, Chris Patt, Fares Fares, James Gandolfini

Karakter: 1, 2, 3, 4, 5, 6..

Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv

Er det noe Hollywood trenger er det en kvinnes hånd til å dempe machostilen som dominerer produktene fra underholdningsfabrikken ved foten av Beverly-åsene. Er det noe drømmefabrikken, og USA og resten av den vestlige verden også kan trenge, er det noen som kan kjøre en kile inn i de forestillingene som kan være ganske dominerende her i vesten om at alt USA gjør i resten av verden er uklanderlig. 
Kathryn Bigelow, som er noe så sjelden som en kvinnelig actionfilm-regissør, og som vant sine første to Oscar-statuetter for beste film og beste regi for den glimrende The Hurt Locker om en bombespesialist i Bagdad, har gitt Hollywood og hjemlandet, USA, litt av den medisinen som trengs med sin siste film, Zero Dark Thirty


ZERO DARK THIRTY: Ikke dokumentarisk, men likevel autentisk.. (Foto: Filmweb)
Der bruker hun atskillig tid og krefter på å vise hvordan den svært kontroversielle tortur-metoden waterboarding ble brukt i forbindelse med jakten på Osama bin Laden, som altså denne filmen handler om. Etter mye oppstyr i forbindelse med premieren truet amerikanske myndigheter filmskaperne med rettssak på grunn av waterboarding-påstandene. Truslene ble midlertid droppet da filmselskapet erklærte at disse scenene ikke var ment å være dokumentariske. 
I Zero Dark Thirty er det altså den kvinnelige CIA-agenten Maya, spilt av Jessica Chastain, som gjennom ti år og mye motgang jager Osama Bin Laden og til slutt følger aksjonen i terroristens hjem i Pakistan fra sin base i Afghanistan, og der kan ta i mot helikopterne med Navy Seal Team 6 når de lander på Chapman-basen med liket av den døde terroristen.
I filmen er det også Maya som egenhendig trekker ned glidelåsen i likposen og bekrefter for én eneste nærværende amerikansk tjenestemann at det faktisk er Osama Bin Laden som er drept. Etter identifiseringen reiser hun mo alene i en svær Hercules-maskin, trolig hjem til USA, og filmens siste bilde viser den urokkelige kvinnen som feller en tåre på ferden..
Så hvor sann er denne heltinne-historien?
Et riss av figuren Maya er hentet fra boka No Easy Day av eks-Navy Seals-forfatteren Mark Bassionette som forteller om en person, en kvinne kalt Jen, som fortsatt skal være ansatt i CIA, som var svært sentral i jakten på bin Laden og trodde 100 prosent på at det var han som bodde i dette huset i Pakistan hvor han ble drept. 
I følge filmen var hun nærmest alene om denne overbevisningen, og likevel ble altså raidet gjennomført.. Så her har vi altså en slags kvasidokumentarisk film som insisterer på ikke å være dokumentarisk og samtidig utgir seg for å være temmelig autentisk.. En sensasjonell, og historisk, og en svært spennende beretning, er det uansett..
_bb/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar