tirsdag 15. mai 2012

Operaen: Den fjerde nattevakt


GJENOPPSTÅR: Gisle Kverndokks Falkberget-forestilling fra Youngstorget i 2005 gjenoppstår i Bjørvika-operaen. Unge Angelica Voje har hovedrollen, Espen Langvik spiller den mannlige hovedrollen, som Sigismund, og Marita Sølberg, som vi husker fra La Boheme-oppsetningen sist vinter, spiller Sigismunds hustru, Kathrine.. (Foto: Erik Berg)

Gammel Falkberget-forestilling blir som ny?


(Oppdatert onsdag 30.mai klokka 0945: At et ungt verk som Den fjerde Nattevakt blir satt opp igjen på Den Norske Opera, er nesten rørende, skriver Aftenpostens anmelder, Astrid Kvalbein. For om det er noe som preger komponist Gisle Kverndokks verk over Johan Falkbergets roman, er det vilje til å lytte etter og løfte frem dramaet.. Sammen med librettist og regissør Ivar Tindberg har komponisten gjort et stort — og modig — arbeid, som står enda bedre i 2012-versjonen enn til premieren i 2005, skriver avisas anmelder, som konkluderer med at oppsetningen er et gripende og kraftfullt gjensyn med Falkbergets verk..)


”…’n Sigismund å a’ Gunhild …’n Sigismund å a’ Gunhild”, slik kaller allmuens og de kondisjonertes rop mellom slagghaugene i bergstaden Røros. Den gifte presten Sigismund og den unge kvinnen Gunhild ser hverandre tvers gjennom fordommer, plikter og normer. Kan kjærlighetens styrke overvinne samfunnets etiske regler? Kan noe menneske tåle den indre strid som følger med dette dilemma? 
STRÅLENDE: Hovedrollene, ved Espen Langvik og Angelica Voje, er strålende besatt, mener Aftenpostens anmelder.. (Foto: Erik Berg)
Historien er basert på Johan Falkbergets aller mest fengslende roman. Den krevende rollen som den karismatiske presten Sigismund synges av Espen Langvik, og vi møter Angelica Voje som Gunhild. Marita Sølberg, som vi husker fra den fabelaktige innsatsen i operaens La Boheme i vinter, spiller Sigismunds hustru, Kathrine. 
Det rike persongalleriet viser operaens ensemble i hele sin bredde, og komponisten Gisle Kverndokk og librettisten Ivar Tindberg lar konflikten utspilles i en tett og dramatisk spennende komposisjon heter det i forhåndsomtalen. 
Angelica Voje hadde sitt gjennombruddsår i 2010 med debut under Bregenzer Festspiele i 2010 med Weinbergs Die Passagierin og Das Portrait, resital ved Festspillene i Bergen, og i operaen Flavio av Händel med English Touring Opera. I 2009 mottok hun to spesialpriser under Dronning Sonja Internasjonale Sangkonkurranse for beste norske utøver og beste utøver av Edvard Griegs musikk.
Operaens Falkberget-forestilling hadde sin urpremiere på Youngstorget i 2005, og ble en publikumssuksess. Nå kommer den tilbake, og Kverndokk og Tindberg har videreutviklet og tilpasset verket den nye hovedscenen. 
I øvrige roller Ketil Hugaas og Nils Harald Sødal.
_bb/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar