onsdag 4. januar 2012

Sterk jubileumsvår på Dansens Hus


BEVEGELSESMETTET: Kunsten å danse et Munch-bilde — danseforestillingen Omega and the Deer er det som kalles en bevegelsesmettet overmaling av Edvard Munchs Alfa og Omega, en serie litografier av vår store kunstner fra 1908-09. Vises 23.mars.. (Foto: Erik Berg)

Et skamfullt piano — og kunsten å danse et bilde av Munch..

Sterke scener når Ingun Bjørnsgaard feirer 20 års jubileum for sitt store danseprosjekt med vår store kunstners litografiserie: Omega og dådyret..

Sterke, visuelle, kontroversielle og danseriske forestillinger fra mange verdenshjørner møter oss på Dansens Hus i Møllerveien på Grünerløkka denne våren, med verdenskjente kompanier som britiske DV8 og bengalsk-britiske Akram Khan Company blant de store attraksjonene.
Fra 17. til 24.mars feires 20-årsjubileet for Ingun Bjørnsgaard Prosjekt, nylig hyllet i Tyskland for sin siste produksjon Omega and the Deer — og vi får gjensyn med en av Bjørnsgaards store klassikere, The Solitary Shame Announced by a Piano  fra 1997, som vises på åpningsdagen neste lørdag.
Ingun Bjørnsgaard har i mange år vært en av Norges mest markante koreografer. Med sine vakre og velkomponerte forestillinger har hun høstet anerkjennelse både i Norge og internasjonalt. 
I 1992 etablerte hun Ingun Bjørnsgaard Prosjekt (IBP). Etter 18 helaftens produksjoner, en rekke priser og suksess både nasjonalt og internasjonalt i 20 år, feirer hun jubileet nettopp på Dansens Hus.
GJENSYN: Det blir gjensyn med en av danseren og koreografen Ingun Bjørnsgaards store klassikere, ballettforestillingen The Solitary Shame Announced by a Piano.. (Foto: IBP)

The Solitary Shame Announced by a Piano regnes som en av IBPs store forestillinger, og ble betegnet som et høydepunkt etter premieren i 1997. Forestillingen  ble spilt for et stort publikum både i inn- og utland. Den ble også tildelt prestisjetunge Ludwig Forum Innovation Preiz i 1998. Flere av danserne i originaloppsetningen er også med i årets versjon.
Omega and the Deer, IBPs aller nyeste produksjon, hadde urpremiere under CODA Oslo International Dance Festival 17. oktober 2011, og er det som blir kalt en bevegelsesmettet overmaling av Munchs Alfa og Omega, en serie litografier fra 1908-09. Også denne forestillingen, som vises i forbindelse med jubileet den 23.mars, har høstet mange lovord, ikke minst i Tyskland hvor den ble vist i Hamburg, Potsdam og Berlin til overveldende kritikker. Ingun Bjørnsgaard ble i denne forbindelse bl.a. omtalt som en norsk mesterkoreograf, heter det i forhåndsomtalen fra Dansens Hus.
Skuddårsaften 29. februar feiret Dansens Hus 4-års jubileum, og i den anledning fikk dansenscenen besøk av Akhram Khan Company med forestillingen VERTICAL ROAD, en sterk og vakker forestilling inspirert av poeten Rumi og sufi-mystisismen. Videre utover våren blir det forestillinger av Iransk-norske Hooman Sharifi, og norske FRIKAR med kinesiske gjester.
Midt under rettssaken mot Anders Behring Breivik i mai vises et av vårens høydepunkt: Lloyd Newson/DV8s Can we talk about this?. 
Forestillingen bygger på 40 intervjuer med mennesker som på ulikt vis har vært i kontakt med ekstrem islamisme, og er et sterkt forsvar for ytringsfrihet, kunstnerisk frihet og retten til å si og mene det man vil uten å bli angrepet, truet på livet og drept av meningsmotstandere. 
Forestillingen er en blanding av dokumentar, dans og teater og tar blant annet for seg tekster av Salman Rushdie og kontroverser rundt Muhammed- tegningene i 2005.
Hvordan har disse hendelsene reflektert og influert såkalt multikulturell praksis, presse og ytringsfrihet? Stjernekoreografen Lloyd Newson er kjent for sitt sosiale engasjement, og forestillingen er omtalt som en av de viktigste forestillinger i vår tid.
_bb/Finn mer under KULTUR

1 kommentar:

  1. Glem ikke å legge inn din kommentar..
    hilsen Bjørn Bratten

    SvarSlett