torsdag 2. desember 2010

Ny giv for spøkelses-senter


TØYEN SENTER: Byplanlegger Mikkel Strandby-gaard(t.h.) og kunstner Lars Haahr Klemmensen har fått i oppdrag å forsøke å løfte Tøyen-senteret visuelt. (Alle fotos: Bjørn Bratten)

Ikke alt håp ute 
for Tøyen-senteret?

Håpet er å få fylt opp igjen de tomme butikklokalene. Det begynner med et utsmykningsprosjekt som skal løfte senteret visuelt..

Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv

Det er blitt mer og mer spøkelsesaktigTøyen-senteret. Forfallet har skjedd langsomt, men da ligningskontoret flyttet ut aksellererte det. I løpet av ganske få måneder forsvant brillebutikken, parfymeriet, konditoriet og banken. 

FORSVANT: Banken ut, 
familie- kontoret på vei inn.. 

Mens nordavinden uler rundt hushjørnene nå i vinterkulda har bibliotekets flytting nylig til den sentrale plassen bidratt til å gi et puff i riktig retning, for ikke å glemme posten og grønnsakhandleren og mix-butikken og bokhandelen og gartneriet, som henger igjen etter fingertuppene.
Og bakerbutikken til Nordby i den fine, fredete bygningen som en arkitektonisk oase blant de svære, tunge murblokkene.


FORSVANT: 
Parfymeriet ut, 
byggekontor inn.. 

Men noe mer håndfast må skje, og det ser det nå ut til å gjøre: En byplanlegger, Mikkel Strandbygaard, og en kunstner, Lars Haahr Klemmensen, begge dansker, har flyttet inn i lokalene nede i passasjen rett overfor Coop-butikken.
Der er de i ferd med å inngå et samarbeid med en av de nye storeierne på Tøyen-senteret, det statlige Entra Eiendom, om et utsmykningsprosjekt som skal ta sikte på å løfte senteret visuelt.

EIENDOMSSJEF: Kari Kristensen i Entra Eiendom sier det er viktig å få løftet folks bevissthet om at Tøyen-senteret er et hyggelig sted å være..

- I første omgang er det snakk om et vindusprosjekt som skal bidra til å friske opp vindusfasadene på bakkenivå, lette opp det visuelle miljøet i det området som man ser når man kommer opp fra T-banen – og videre rundt hele denne blokka, Hagegata 23, forteller de to til Østkantliv.


Men det kan fort bli til noe mye mer.
Eiendomssjef Kari Kristensen i Entra Eiendom, forteller at gårdeierne nå har satt seg sammen for å finne fram til en miks av butikker som kan trekke folk til senteret. Det vil også bli trukket inn utenforstående som kan hjelpe til med dette.

FORANDRING: Tøyen senter 27.september 2008. Se nøye på dette bildet. Det er ikke arrangert. Hva har skjedd på drøyt to år?..


Etter det vi forstår er noe av problemet med den tilsynelatende handlingslammelsen på Tøyen-senteret at det har vært for mange eiere og at man ikke har klart å bli enige om effektive tiltak. Nå har Entra Eiendom kommet inn som storeier med handlekraft.
- Vi har ingen konkrete avtaler i dag, men det er ikke sikkert det tar så lang tid før vi er klare med noe. Det jeg kan si er at vi ønsker oss en kaffebar. Gårdeierne har forsøkt å få vinmonopolet til senteret, men har ikke lykkes i denne omgang, forteller Kari Kristensen.


SKATTE-ETATEN: Til sommeren skal 900 mennesker fra skatteetaten fylle opp blokkene på Tøyen. To år etter flytter de videre. Da gjelder det at Tøyen-senteret er så tiltrekkende at det er mulig å finne nye leietakere. Det vil Entra Eiendom sørge for.. 


- Problemene dukket opp for alvor da lignings- kontoret flyttet ut. Det som har skjedd siden er at vi har rehabilitert Hagegata 22, og er i gang med rehabilitering av Hagegata 23. I Hagegata 22, 23 og i Økernveien 11-13 skal Skattedirektoratet inn fra sommeren 2011. Disse blokkene vil bli fylt opp med 900 personer fra skatteetaten som skal inn for en to års periode før de flytter tilbake til Helsfyr hvor Entra rehabiliterer lokalene deres.
- Når de årene er over må vi ha funnet noen som kan overta disse kontorplassene. Samtidig gjelder det å få opp bevisstheten hos publikum om at dette senteret er et hyggelig sted å være, sier Kari Mortensen.

11 kommentarer:

 1. Tøyensenteret representerer en bytenkning som man for lengst har forlatt. Skal man virkelig skape et attraktivt sentrum rundt T-banestasjonen, burde det gjøres noe med bygningsmassen. Riv den mest slitte lavbebyggelsen, og forsøk integrere senteret med området og gatenettet rundt. Fasadene mot Sigruds gate og Kolstadgata er spesielt lite inviterende, og burde brytes opp med butikker og ganger, og trekke folk inn mot senteret.

  Tøyensenteret ligger perfekt til for å være et senter for hele Tøyen/Kampen-området, men lider under sin egen foreldelse. Jeg tror det skal mer til enn lysere vegger og nye vinduer for å gjenføde ideen om Tøyen. Ta utgangspunkt i T-banestasjonen og gjør noe skikkelig, for kundegrunnlaget er der. Tusener går gjennom hver dag. Et perfekt utgangspunkt!

  SvarSlett
 2. Takk for fin og konstruktiv kommentar. Jeg tror du peker på noe veldig viktig - å få integrert senteret med gatenettet rundt. Det har jeg aldri tenkt på, men nå har senteret en slags festning-preg - det beskytter seg eller stenger seg inne fra omverdenen. Riv lavbebyggelsen, en god ide!

  SvarSlett
 3. Hei

  Eierforum, et utvalg satt sammen av de største gårdeierene rundt Tøyen Senteret (Tøyen Torg) er i full gang med planer om et nytt og oppusset Tøyen Torg.

  Vi ønsker alle Tøyen-entusiaster velkomne til nærmiljøworkshop i Hagagata 23 19. januar 2012 kl. 18.00. For ytterligere informasjon og påmelding kan du sende en e-post til abn@dtz.no.

  MVH

  Anders Brustad-Nilsen

  SvarSlett
 4. Og det at Fontenehuset overtar lokalene til Baker Nordby hjelper vel ikke akkurat på et trivligere miljø...Det som preger Tøyen senteret er jo kun narkomane,alkoholikere, Nav-mottakere,Burkakledde og andre sosiale utskudd...Nå er jeg lei Oslo indre øst, det blir aldri et trivelig miljø så lenge det ikke satses her...Nei nå flytter jeg til vestsiden av byen.....

  SvarSlett
 5. Fontenehuset kan være en positiv bidragsyter til et slitent miljø. Men det at den eneste Kafeen / Bakeriet fra tøyensenteret forsvinner er veldig trist. At det i tillegg er et bakeri med lang historie er enda tristere.

  At det nå skal satses på Tøyen Torg gjennom fysiske tiltak er ikke nødvendigvis dumt, men det holder ikke som det eneste tiltaket. Tøyen har ressurser og en egen dynamikk som må aktiveres. Dessuten burde Entra eiendom satse mer på midlertidig utleie av lokaler med nedsatt utleiepris. Folk tiltrekker folk - ikke lys, gjennomsiktige flater og flott gulvbelegg.

  SvarSlett
 6. Flott at etnisk norske holder seg unna hijab-senteret. Det får bli vår stille protest mot myndighetenes streben etter å ta knekken på oss østkantsfolk som overlevde byfornyelsen. Norge er blitt en dass som ingen spådd i 45'.

  Tobben

  SvarSlett
 7. Hvis det er Tøyen-senteret ovenstående innlegg sikter til når man bruker begrepet hijab-senteret så tar vi avstand fra den ordbruken. Vi ser ingen grunn til at anonymitet skal beskytte slike utsagn. Så hvem er Tobben? En som ikke har sine meningers mot? At Norge er blitt en dass siden '45 tar vi på kontoen for ufrivillig komikk..

  SvarSlett
 8. Hei, jeg synes Tøyen i sum er en både praktisk, vakker og trivelig bydel med ett kjempepotensiale!
  Har akkurat studert nabolagsprofil på Finn ( nabolag.no) neppe opplysninger som holder statistiske krav, men ikke til å unngå å legge merke til at folk i nærområdet bruker penger og tid på: restauranter/puber, treningsentre og kino/teater.
  Ville vært en fantastisk berikelse om Tøyensenteret kunne fått tilbud som det er naturlig å benytte ofte, med lange åpningstider, som får folk til å møtes og bli kjent. Tilbud som trekker volum og som skaper ett livlig og balansert miljø.
  Dette ville kunne kjapt gjøre Tøyensenteret til ett tiltrekkende område å investere i.
  Folk tiltrekke folk, slik påpekt her.
  Eksempler på type tilbud som tiltrekker mange,ofte er: restauranter,kaffebarer,treningsenter,kino/teater/konsert scener, ' alt i ett' slik de feks har mange av i Køben)

  SvarSlett
 9. Fortsettelse på innlegg:

  Tilbud som dette kunne antakelig med letthet tiltrekke 1000 gjengangere per måned, og skapt en start på ett levende og sporty/kulturelt miljø
  Hadde jeg vært Entra eiendom så hadde jeg gjennom målrettede markedsundersøkelser og nabolagsundersøkelser, designet 3-4 trekkplaster, søkt nettopp den type investore og lokket med fordelaktige førsteårspriser. Da vil andre potensielle leietagere fatte interesse for Tøyen.
  Kunne etterhvert ha skapt interesse for ett nærsenter med vinmonopol, claes ohlson, ultra/meny : stordragere av besøkende.

  Noe konkret bør gjøres fort med Tøyensenteret, ingenting er dyrere enn tomme lokaler.
  Tilbud skaper etterspørsel og etterspørsel skaper tilbud.
  Mens vi venter skaper det illegale markedet grobunn for flere narkotikaselgere, og mens narkotikaen trekker ut av Oslo S fylles Tøyensenteret med sprøytespisser.

  Hege Horsberg, Tøyenvenn.

  SvarSlett
 10. Dette området må løftes. Da må man ikke ta bort Munch museet. nei, tenk mer som man gjorde i London før og etter OL. Her er flere gode ting. par, bad og nærhet til sentrum. Torget stenger tidlig og er i dag litt spøkelsesaktig - litt for tidlig på kvelden. Men jeg droppet frokosten på hotellet forleden og lot meg friste av en glovarm suppe på en koselig kaffe jeg passerte på vei mot t-banen.

  Vis talent, få frem visjoner og gjennomfør dem. I verdens rikeste land.For mye tristesse på østkanten i en altfor todelt by. Grått og fattigslig hadde vi det. Skal vi fortsatt ha det slik? Og byen er drøyt overpriset hva boliger angår. En skam.

  SvarSlett
 11. Dette området må løftes. Da må man ikke ta bort Munch museet. nei, tenk mer som man gjorde i London før og etter OL. Her er flere gode ting. par, bad og nærhet til sentrum. Torget stenger tidlig og er i dag litt spøkelsesaktig - litt for tidlig på kvelden. Men jeg droppet frokosten på hotellet forleden og lot meg friste av en glovarm suppe på en koselig kaffe jeg passerte på vei mot t-banen.

  Vis talent, få frem visjoner og gjennomfør dem. I verdens rikeste land.For mye tristesse på østkanten i en altfor todelt by. Grått og fattigslig hadde vi det. Skal vi fortsatt ha det slik? Og byen er drøyt overpriset hva boliger angår. En skam.

  SvarSlett