fredag 5. april 2013

Facebook starter den nye mobil-framtida?


FACEBOOK-TELEFON: Facebook-sjef Mark Zuckerberg mener mobilsystemet Facebook Home  som han lanserte denne uka er den beste måten å se Facebook på. Fremstøtet kan bli starten på slutten for mobiloperatørenes grådighet, mener analytikerene.. (Foto: Robert Galbraith)

Den nye "Facebook-mobilen" varsler framtida?:

Facebook blir din neste mobiloperatør?

Mobil-operatørene faller for eget grep, mener analytiker. Denne uka lanserte Facebook-sjefen framtida..?

Din neste leverandør av mobilsamtaler blir kanskje verken Telenor, Netcom, eller Tele2. Mobilaktørene risikerer å bli utkonkurrert, mener teleanalytiker Tore Aarønæs, ifølge Dagens IT.
— Mobiloperatørene har vært såpass grådige at de faller for eget grep, sier han.
Ifølge en ny rapport skrevet av Aarønæs henter mobilaktørene i Norge over to milliarder kroner i det han kaller superprofitt på mobilsamtaler til og fra utlandet. 
Prisene gjør at mange kunder leter etter alternativer, og ifølge Aarønæs er det svært mange mektige selskaper som nå tilbyr billigere alternativer.
Aarønæs påpeker at sms allerede er under press fra rene nettjenester som Facebook, og tror tale kan bli neste "offer".
FACEBOOK PÅ HTCFacebook er i ferd med å ta over Android-telefonen din?
Torsdag lanserte Facebook det som kan bli starten på et bredt fremstøt. Selskapet lanserte et mobilsystem bygd på Googles Android, som setter Facebooks tjenester i sentrum.
— Enten det er bildene du deler, meldingene du sender eller samtalene du har med tale eller video, så ønsker Facebook å være din primære leverandør av forbindelser, sa Forrester-analytiker Charles Golvin før Facebooks lansering, til LA Times.com.
— De er som en tsunami som overflommer alle andre typer tjenester, sier han.
Facebook Home er et såkalt skall til smarttelefoner som bruker Googles Android-system.
Et skall er en programvare som alltid er aktiv på en smarttelefon, i motsetning til apper som åpnes og lukkes. Skallet er det grafiske grensesnittet vi ser og trykker på når vi bruker en smarttelefon.
— Home er den beste måten å oppleve Facebook på, sa Facebook-grunnlegger Mark Zuckerberg under presentasjonen.
— Zuckerberg har rett i én ting: En fantastisk telefon kan man selge maks 10 - 20 millioner eksemplarer av, men Facebooks nettsamfunn er utrolig mye større. Derfor er det riktig av dem å lage en brukeropplevelse i stedet for en telefon, sier sjefanalytiker Carolina Milanesi i Gartner Group.
Hun mener Facebook er inne på rett spor.
— Man kan oppdatere seg på Facebook uten å røre en muskel. Samtidig er alle de vanlige Android-appene bare et fingerstrøk unna. Jeg synes faktisk dette er en forbedring over den vanlige brukeropplevelsen, sier Milanesi.
Milanesi er imidlertid skeptisk også. Hun påpeker at Facebook skyver andre app-utviklere og andre tjenester ut av fokus ved å dominere en telefon slik som de ønsker med Home.
— Dette handler også om å få Facebook tilbake i brukernes oppmerksomhet, sier Milanesi.
Andre mener det er et feilgrep av Google å slippe til Facebook på denne måten.
— Facebook elsker Android, men dette er ikke veldig elskverdig mot Google, sier analytiker Michael Gartenberg i Gartner Group.
Han får støtte fra analytiker Horace Dediu i Asymco.
— Facebook Home kan bare bli en realitet på Android, fordi bare Google er dumme nok til å slippe en tjenesteleverandør så langt inn i systemet sitt, sier Dediu.
_bb/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar