torsdag 3. januar 2013

Fjorårets ti på kultur-toppen på Østkantliv:


ÅRETS POET: Ibrahim (8), under fremføring av sin egen ræp-låt på TøyenHageKlubb-festen i sommer.. (Alle foto: Bjørn Bratten)

Ibrahim (8) tok førsteprisen!

For en gangs skyld var det ikke Bjørvika-utbyggingen som fikk dominere kulturåret på Østkantliv-bloggen. Årets kultur-slager på den venstre elvebredden i fjor ble utbyggingen på Tøyen, der det i skrivende stund ser ut som kommunen faktisk skal spytte inn 15 sårt tiltrengte millioner til opprustningen av det nedslitte bysenteret. Det er nesten ikke til å tro, og nettopp i skrivende stund kan vi ikke gjøre stort mer enn å tro og håpe. Om få uker, kanskje bare dager, kan vi få visshet. I mellomtiden kan dere lese vår ti på topp-liste over fjorårets beste — og viktigste — historier på kultur- og nyhetsbloggen Østkantliv, slik vi ser det:

1. Årets poet: Ibrahim (8) lærte ræpping på hiphop-skolen under sommerens fem ukers TøyenHage-Klubb-arrangement, skrev sin egen tekst og fremførte den på torget på avslutningsfesten i forbindelse med hiphop-skolen. Ibrahims innslag blir ett av trekkplastrene i Tøyen-filmen som er under produksjon nå..

2. Årets opera-forestilling: Vi får festivitas omgjort til sivilisasjons-kritikk, med menneske-slakting uten motforestillinger i sentrum. Det rykker unektelig verket mer kloss på, spesielt i Oslo i disse dager, skrev Dagbladet om operaens oppsetning av Guiseppe Verdis Aida. En oppsetning uten svake punkter vokalt, med rik, uendelig rik regi, skrev avisas anmelder.


3. Årets kunstprosjekt: Slående vakkert, fascinerende og respektfullt, mente Aftenposten. På en måte det minst respektfulle man kunne tenke seg, skrev Dagbladet. Kunstneren Matias Faldbakken snudde verkene til Gustav Vigeland og Arnold Haukeland på hodet og fylte dem med vodka — på OCA (Office for Contemporary Art Norway) på Grünerløkka.


4. Årets byutviklings-prosjekt: To nye restauranter med uteområder, en 400 kvadrat-meters konsertscene, kaffebar, sushibar, nytt konditori, rødt vegg-til-vegg-teppe over hele torget. Prisen for opprustningen av Tøyen Torg: 30 millioner kroner, hvorav kommunen forhåpentlig betaler halvparten. Et mirakel har skjedd. Gårdeierne er blitt enige.

5. Årets drama: Midt under avslutnings-festen for sommerens store Tøyen-fest, med strandbar og parasoller og opplegg for bålfest og gratis mat og drikke for små og store, bryter det ut brann i en av sosialblokkene på Tøyen-torget. 92 eldre og pleietrengende blir reddet ut i god behold takket være lynsnar reaksjon fra brannvesen og redningsetat.



6. Årets teater: Sorga kler Elektra er en forestilling jeg får lyst til å gå rett tilbake og se én gang til, selv om dette er et stoff man egentlig ikke orker å ta i med ildtang, skrev Aftenposten om Det Norske Teatrets oppsetning av Eugiene O’Neills stykke. Sensasjonelt bra, personlig teater, skrev avisas anmelder.

7. Årets politiske thriller: Lambda-prosjektets politiske nederlag før forrige årsskifte preget også året 2012. De borgerlige slo til lyd for en ordning, en hestehandel vil mange kalle det, for å få et makeskifte mellom Tøyen og Bjørvika som plassering av et nytt Munch-museum, selv om altså bystyret forlengst hadde nedstemt Bjørvika-prosjektet. Når skal Munch slippes fri, skrev blant annet NRKs Agnes Moxnes i et innlegg i NRKs digitale Ytring-spalte.

8. Årets arkitektur-seier: Med nederlaget for Lambda-prosjektet i Bjørvika som bakteppe fremsto Tjuvholmen som en overlegen seierherre, om man skulle yppe til mannjevning mellom de to store aktuelle byutviklingsprosjektene i hovedstaden, Tjuvholmen og Bjørvika. I september ble Astrup Fearnley Museum åpnet til lyden av pauker og basuner, mens østkanten beskjemmet bøyde nakken.

9. Årets rocke-konsert: På operataket var det mimrefest for de grå panterne bare få uker etter at fjortis-idolet Justin Bieber hadde gjort livet utrygt for titusener av unge jenter på den samme arenaen. Nå var det gubbe-rockerne Åge Aleksandersen, Mikael Wiehe og Kim Larsen som laget nordisk rockestevne. Et stykke nordisk kulturhistorie — og det høykulturelle åstedet var høyst passende, mente vår gråhårete anmelder..

10. Årets markeds-føringsprosjekt: Støymusikerne i Sørengkai 101 ble brukt som et ledd i markedsføringen av den nye bydelen på Sørenga rett over fjorden for operaen. Velment og hyggelig fra utbyggernes side, men de nye leieboerne i etasjen over studioet der elektronikamusiker Alex Gunia og hans venner arrangerte intimkonserter som samtidig ble streamet til hele verden, var ikke entusiastiske..
_bb

PS: Vi skylder å gjøre oppmerksom på at listen er satt opp etter redaksjonens oppfatning av historienes viktighet eller det subjektive og journalistiske begrepet "den beste historien", ikke etter antall sidevisninger, som jo langt på vei styres av søkemotorene. Men for moro skyld har vi sett på søkemotorenes ti på topp. (Antall sidevisninger i parentes): 
1. Nye Tøyen Torg: Østkantens svar på Den Røde Plass (1006), 2. Tøyen Torg: Fem ukers sommerferiefest (884), 
3. Bjørvika: Barcodehølet (nesten) fullt (611), 
4. Barcoden kan bli som Latinerkvarteret (597), 
5. Tøyen-senteret rustes opp (551), 
6.  Gøril Mauseth som Anna Karenina på Riksteatret (529), 
7. Anna Karenina på Nationaltheatret (521), 
8. Abigails party på Nationaltheatret (512), 
9. Inger Munchs foto fra Vaterland bru (484), 
10. Villanden på Nationaltheatret (481).

3 kommentarer: