søndag 23. september 2012

Kommentar: Flink pike tar Munch-grepet?

MINISTER: Jeg er en flink pike. Jeg synes dét er bra å være, sier den nye kulturministeren, den yngste minister i riket noen gang, den første bindestreks-nordmannen i en norsk regjering, Hadia Tajik.. (Faksimile: Aftenposten)

Noen som tør å vedde om når hun tar Grepet..?

Feilen med Munch-museet i dag er ikke at det ligger på Tøyen, men at det er organisert som en kommunal etat på linje med Brann- og rednings-etaten, gravferds-etaten og 28 andre admini-strative enheter..

Oppdatert 26.september klokka 1345: "Da den langvarige kampen om å få bygget en ny opera i Norge pågikk for fullt, sto styreleder Leif Terje Løddesøl last og brast med operaens ledelse. Sammen la de slagkraftige planer for hva de selv ønsket å oppnå, hvorfor og på hvilken måte. Deres jobb var å påvirke politikerne. Ikke omvendt. Og da arkitekt-konkurransen ble avholdt, var det styreleder Løddesøl som var juryens leder.
Dette er styringsredskapet Munchmuseet mangler. Så når skal Oslo kommune slippe museet fri? Når skal de lage en stiftelse der statlige representanter inviteres til styrebordet for å ivareta de nasjonale og internasjonale utfordringene som følger i kjølvannet av Edvard Munch? Når skal de be Hadia Tajik om hjelp? Å slippe staten inn, betyr ikke at kommunen mister eierskapet til Munchs kunst."
Agnes Moxnes, kulturkommentator i NRK, i den digitale kulturspalten Ytring..

Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv

Hva som ville være det mest effektive grepet fra regjeringen side på kulturfronten for å stagge Høyre-sidens fremmars foran valget neste år, og dermed øke mulighetene for et gjenvalg? Sett fra østkanten kan det ikke herske noen tvil: 
Den flinkeste jenta i klassen, det nye stjerneskuddet på venstresidens stjernehimmel, om noen kan forestille seg noe sånt, den nye kulturministeren, Hadia Tajik, tar et fast grep om arven etter Edvard Munch, og overfører hele sulamitten til en stiftelse med et eget, uavhengig og kunstfaglig sterkt styre, og starter byggingen av et nytt, spektakulært Munch-museum på sirkustomta på Tøyen.
Tenk deg tanken: En ung, fremadstormende og kulturelskende jente med innvandrerbakgrunn setter de gamle gubbene på plass så det ljomer i rådhustårnene og det blir klart for alle at det er den konservative byregjeringen i Oslo som må ta hovedskylda for misèren og kaoset i Lambda-saken. 
De støttet et Lambda-alternativ med svak støtte i befolkningen — og i byrådet selv, skulle det vise seg, da værhanene i Frp hoppet av, med veteranen Carl I. Hagen i spissen. De la vekt på byplanmessige og tomteutviklings-hensyn, mens det kunstfaglige sviktet, noe som ble demonstrert av at ingen representanter for museet selv satt i juryen.


MUNCH PÅ TØYEN: Feilen med Munch-museet er ikke at det ligger på Tøyen, men at det er organisert som en kommunal etat på linje med gravdferdsetaten og rundt 30 andre kommunale administrative enheter.. (Foto: Bjørn Bratten)
Denne systematiske umyndiggjøringen av Munch-museets folk har fulgt museet fra opprettelsen på seksti-tallet, som en konsekvens av at Munch-arven og museet ble opprettet som en etat i kommunen. Nå er tiden overmoden for at staten tar et fast grep om Munchs kunst. Det kan bli en arbeiderparti-regjering som gjør det.
Det kan være på sin plass å føye til: Det blir stadig hevdet fra høyresiden når de argumenterer mot en plassering på Tøyen at det er feil å bruke byplanmessige argumenter når det gjelder plasseringen av en kunstinstitusjon. Men hva var det nettopp høyresiden gjorde da de støttet Lambda i Bjørvika?
Feilen med Munch-museet i dag er jo ikke at det ligger på Tøyen, men at det er organisert som en kommunal etat på linje med gravferdsetaten, som en tidligere Dagsrevysjef peker på her på bloggen.
På sirkusplassen planlegger universitetet et storslått veksthus til en halv milliard kroner. Hvorfor ikke slå sammen veksthuset og det nye Munch-museet? Her er plass nok! 
Som alle vet her på disse kanter: Navnet Tøyen, Todvin på norrønt, betyr gjødslet mark. Et veksthus og et Munch-museum med de rette dimensjoner for Edvard Munchs storhet vil bidra til at Tøyen kan vokse i denne skrint gjødslete mark..
Et samfunnsoppdrag, langt mer enn en byplansak.
Noen som tør å vedde om når den nye kulturministeren tar Grepet..?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar