onsdag 12. september 2012

Exit Borgen — klart for Follobanen

EXIT KULTURHUS: Et hundretalls kunstnere, arkitekter, musikere, fotografer, håndverkere må ut av Kulturhuset Borgen innen lørdag.. (Foto: Bjørn Bratten)

Nå brenner det under beina på Borgen-kunstnerne..


Nå brenner det under føttene på kunstnere, arkitekter, fotografer, håndverkere, rockeband og alle andre som ned gjennom årtiene har dratt nytte av kulturhuset Borgen, eller Aftenposten-bygget ved Middelalderparken som mange kjenner det som. Lørdag er siste frist for å komme seg ut, for nå skal Jernbaneverket i gang med Follobanen og da må det gamle rufsehuset til pers. Det liker ikke aksjonsgruppa Borgen Brenner og denne uka kalte de inn til møte for å markere at kampen for huset fortsetter.

– Det har vært et veldig levende sted. Det har vært mange hundre band og i alle fall hundre kunstnere innom her i løpet av de 20 årene som har gått, sier Kristin von Hirsch i aksjonsgruppen Borgen Brenner til NRKHer har kjente band som DumDum Boys, Madrugada og Raga Rockers holdt til. 
– Hele førsteetasjen har vært full av spesialhåndverkere, oppover i etasjene har det vært band, kunstnere, kulturarbeidere, ulike studioer, mye forskjellig, forteller Kristin von Hirsch. 


KULTURHUSET: Kunstneren Ingrid Lønningdal har tatt en haug med bilder som forteller litt om miljøet på kulturhuset Borgen.. (Foto: Ingrid Lønningdal)
Aksjonsgruppa skjønner ikke hvorfor de må ut nå, før reguleringsplanen er vedtatt og to år før Follobanen er planlagt påbegynt.
– Jeg synes det er håpløst at det ikke skal få stå til alle brikkene er på plass i planleggingen av Follobanen, slik at man vet hva man gjør. Jeg synes det er feil å begynne med å rive Borgen. Reguleringsplanen er jo fortsatt ute til høring, sier von Hirsch.
Men leietakerne har lenge visst at de må ut. Jernbaneverket har utsatt flyttefristen tidligere, men på lørdag er det slutt.
– Utsatt riving av Borgen vil kunne forsinke Follobanen. For å bli ferdige til byggestart i 2014 er Borgen en bit i et større system for at alt skal bli kart før bygging kan settes i gang, sier overingeniør Lill Kristin Enger i Jernbaneverket.

FANTASTISK: Det er et fantastisk hus som nå skal rives, mener kunstnerne som nå må flytte fra Borgen.. (Foto: Ingrid Lønningdal)
De fleste som har holdt til her i det siste har pakket sakene sine allerede. Huset tømmes. Og igjen står bare vegger som maling flasser av, og skrot i hjørnene og vinduspostene. Likevel samlet 60 personer seg til møte om fremtiden til Borgen.
– Borgen har aldri vært tiltenkt å stå som en del av den kunstneriske produksjonen i Bjørvika. Men jeg har full forståelse for kunstnerne som ønsker noe annet, sier Enger i Jernbaneverket.
_bb/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar