fredag 29. juni 2012

Black Box Teater: Nora, Et Dukkehjem

IBSENFESTIVALEN: Nora er langt mer enn en historisk studie av samfunnet i det 19.århundre, skriver Black Box i forhåndsomtalen til Ibsen-festivalen.. (Foto: Magda Bizarro)

— En nytelse å se..

Oppdatert mandag 27.august 2012: Tg STAN er et skuespillerdrevet teater. De har skuespillerarbeidet i fokus. På sitt beste er de en nytelse å se, og der er de imponerende ofte, skriver Dagbladets Andreas Wiese. Selve oppsetningen er nesten sjokkerende tradisjonell: Her er tekst og skuespillere i sentrum, skriver Dagbladet.
Oppdatert torsdag 30.august: Therese Bjørneboe skriver i Aftenposten at forestillingen er nåtidig, hardtslående og direkte, og åpner med at vi ser en virkelig and i en glassboks med vann.. Etter en metafysisk og metaforisk Peer Gynt kunne ikke kontrasten vært større. Men viktigst av alt: Skuespillerne tror på det de gjør. 100 prosent. Da gjør vi det også, og til den grad at det til og med kan være nødvendig med en beskyttende glassvegg for at man ikke skal fly i strupen på dem. 

To nøkkelord karakteriserer  det belgiske teaterkompaniet tg STAN, som kommer med sine egne versjoner på Black Box av Ibsens Et Dukkehjem, med tittelen Nora, under Ibsen-festivalen i august: skuespillerorientert og udogmatisk. Det udogmatiske aspektet reflekteres både i navnet – S(top) T(hinking) A(bout) N(ames) og i repertoaret. 
— Kompaniet jobber med et bredt spekter av tekster som alle har sosial kritikk til grunn. Thomas Bernhard sidestilles med Ibsen og komedier av Oscar Wilde eller George Bernard Shaw står side om side med essays av Diderot, skriver Black Box Teater i sin forhåndsomtale av begivenheten på teatret i helga 24. til 26.august. 
Siden det er langt mellom de gode teateromtalene i denne førsommer-stillheten fant vi det naturlig å bringe denne omtalen nå: 
Nora er langt mer enn en historisk studie av samfunnet i det 19 århundre. Sett gjennom våre moderne øyne spør det oss om kvinners posisjon virkelig har endret seg siden 1879.  Det er en fortelling om samfunnsmessig hykleri og en subtil kritikk av forbrukersamfunnet og de potensielle fallgruvene som venter velmøblerte hjem i Europa 2012, heter det i omtalen av forestillingen, som er av og med Wine Dierickx, Jolente De Keersmaeker, Tiago Rodrigues og Frank Vercruyssen.. 
Produksjon og teknikk: tg STAN. Co-produksjon: Teatro Maria Matos, Lisboa, Festival de Almada, Portugal, og BIT Teatergarasjen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar