onsdag 9. mai 2012

Opera-premiere: Ulysses vender hjem


BLOD OG KJÆRLIGHET: Hege Høisæter spiller Penelope i Monteverdis opera om krigeren Ulysses. En åpenbaring av en oppsetning, skriver Dagbladet.. (Foto: Erik Berg)

En åpenbaring av en oppsetning, skriver Dagbladet..


(Oppdatert søndag 13.mai: En åpenbaring av en oppsetning, skriver Dagbladets veteran-anmelder Ståle Wikshåland etter premieren fredag på Claudio Monteverdis Ulysses vender hjem. Det er bare unntaksvis at Scene 2 i Bjørvika utnyttes for hva den er god for, teatralsk. Og eksepsjonelt når dens tunge og tørre akustikk for sangere plutselig treffer blink, som på Monteverdi-premieren fredag kveld, skriver Dagbladet. 
Aftenpostens Ida Habbestad skriver at aktørene blomstrer i denne svært lekne oppsetningen. Hvem sa at sangere ikke også kan spille skuespill? Like mye er dette blitt musikernes arena. Det sprø, skjøre, effektive og varierte spillet legger premissene for en god fortelling, den er fremført med en gjennomført utøverglede som smitter, mener Aftenpostens anmelder.)


Ulysses har vært i krigen i 20 år, og Penelope har ventet og vært tro mot ham i alle disse årene. Nå vender han tilbake og vil teste sin hustrus troskap. Penelope har omsider gått med på å velge seg en ny mann, og erklærer at hun skal gifte seg med den som greier å spenne buen som bare Ulysses tidligere har klart. Først da har han fortjent hennes kjærlighet. 
Men hvorfor vil Ulysses teste Penelopes troskap, når han selv har vært utro i årevis? Hvorfor må han massakrere de andre konkurrentene når han allerede har henne? 

TROSKAP: Hvorfor vil Ulysses (sunget av Furio Zanasi) teste Penelopes troskap?..(Foto: Erik Berg)
Dette er noen av spørsmålene regissør Ole Anders Tandberg, som hadde stor suksess med sin oppsetning av Poppeas kroning i sesongen 2009/2010, vil stille i denne forestillingen på operaens scene 2, med premiere fredag.
Menneskets eksistens fremstilles som fullstendig utrygg, utslitt og knust av den blinde og hensynsløse skjebnen. Når kjærligheten blir underlagt guders nykker, forkrøples mennesket og blir et hjelpeløst offer, heter det i forhåndsomtalen fra operaen. 
Musikken er av Claudio Monteverdi, librettoen av Giacomo Badoaro og musikalsk ledelse ved Alessandro de Marchi. De to hovedrollene spilles av Hege Høisæter som Penelope og Furio Zanasi som Ulysses.
_bb/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar