mandag 30. januar 2012

Norsk Oscar-bombe: Tuba Atlantic

TUBA ATLANTIC: Når han får beskjed av legen om at han bare har seks dager igjen å leve bygger han en kjempetuba på stranda for å skvære opp med broen - på den andre siden av atlanteren.. (Foto: Hans Erik Brøndbo)


Kjempetuba vant nominasjonen — men ingen Oscar-pris

(Oppdatert 26/27.februar 2012: Tuba Atlantic er en sjarmfull og leken dødsmeditasjon som sprudler av barokk bygdehumor, skrev Aftenpostens Per Haddal foran nattens Oscar-utdelinger.
— Det er ikke det minste merkelig at denne potente blandingen har ført til nominasjonen i klassen kortfilm-Oscar og dessuten allerede har vunnet en student-Oscar.
— ..det aller morsomste er at hvert bilde er solid gjennomfølt — og vel begrunnet. Her sleives og slumses det ikke. Det er så godt å se en film som er så stringent tenkt uten å bli steril. Den bevarer sine menneskelige hjerteslag hele veien gjennom. Både stødig og ellevilt. Og unorsk, skrev Per Haddal.)


Martin Scorsese troner på toppen av nominasjonslista foran årets Oscar-galla i februar. Scorsese fikk flest nominasjoner, nemlig 11,  for sin Hugo, men hakk i hel med ti nominasjoner kom dagens sjarmbombe, The Artist, av den relativt ukjente franske regissøren Michel Hazanavicus, som riktignok har vært favoritt siden Cannes-festivalen i mai i fjor. 
Den store bomben  sett fra en norsk vinkel, var likevel prisen for beste kortfilm, som gikk til den unge norske filmskaperen Hallvar Witzø for kortfilmen Tuba Atlantic, som er hans eksamensfilm fra filmskolen i Lillehammer. Den forteller om en gammel mann som får beskjed om at han bare har seks dager igjen å leve og bygger en kjempesvær tuba på stranda i et forsøk på å skvære opp med broren sin — som bor i Amerika — før det er for seint.
THE ARTIST: Den franske stumfilmen The Artist har vært Oscar-favoritt siden i mai i fjor.. Men Scorsese stakk av med flest nominasjoner..


I sommer vant Witzø en student-Oscar for samme film. Jennifer Garner og Ben Afleck delte ut prisen, så den prisen var heller ikke helt uten betydning.
Andre nominasjoner:
George Clooney, som har fått en Oscar med Syriana, fikk sin fjerde nominasjon for The Descendants, som har norsk premiere denne uka. Den filmen fikk fem nominasjoner i dag. Brad Pitt, Michelle Williams og Meryl Streep er også blant de nominerte, for hovedroller i filmene Moneyball, med Pitt, Williams fikk sin nominasjon for Marilyn Monroe-filmen,. som går på norske kinoer allerede, og Meryl Streep for sin hovedrolle i filmen om Margaret Thatcher, Jernkvinnen, som kommer på norske kinoer til uka.
_bb/

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar