tirsdag 13. september 2011

Valget: Ytre høyres dype fall

SKRIIK: Frp vil skrote Lambda, Munch-museum-planene i Bjørvika. Nå kan de være ute av byrådet. Venstre vil ha Lambda. Men kommer de inn i det nye byrådet? Og hva sier Høyre? Og AP? Forvirra?.. (Tegning: Finn Graff)


SV og Frp like store
i hovedstaden!


Arbeiderpartiet  sitter med hovedansvaret for venstresidens avmakt i hovedstaden. Håpet må nå være at AUF-generasjonen makter å kaste ut proppene i det politiske systemet før neste valg..


Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv
Fremskrittspartiet sitter igjen med bare fire mandater i bystyret i hovedstaden etter det dramatiske nederlaget i kommunevalget i går. Det betyr at Venstre, som sammen med Kristelig Folkeparti får seks mandater i kommende bystyreperiode, vil kunne komme i posisjon til å fryse Fremskrittspartiet ut av byrådet. 
Venstres Ola Elvestuen gjorde det i natt ganske klart at han ikke ønsker å sitte i noe byråd sammen med et Frp som er mindre enn sentrumspartiene i bystyret. Aud Kvalbein, som trolig får Krfs ene mandat, ga i natt ikke noe klart svar på hvor hun sto i denne saken. 
Byrådsleder Stian Berger Røsland holder fast på at Høyre vil foretrekke en bred borgerlig samlingsregjering i hovedstaden, altså inkludert Frp - og Venstre. 
Det kan bety at vi kan få en lang drakamp om makten i hovedstaden. Utgangen er ikke gitt. For det er verdt å merke seg at de to ytterpartiene i norsk politikk (om vi altså et øyeblikk ser bort fra Rødt), Frp og SV, er like store, for ikke å si like små, i hovedstaden i kommende fireårsperiode, med fire mandater hver. 
På samme måte som ytterpartiene, valgets tapere, er påfallende like i størrelse, er også valgets vinnere veldig nær hverandre. Høyre vant Oslo-valget med 22 mandater. Men Arbeiderpartiet kom svært nær, med 20. 
Sentrumspartiene har altså med sine seks mandater, Venstres fem og Krfs ene mandat, alle muligheter til å spille valgvinnerne opp mot hverandre..
Hva kan så alt dette bety for våre hjertesaker her på bloggen? Det er ikke godt å si. Ola Elvestuen og Venstre mener at Lambda skal bygges i Bjørvika, så han vil neppe gå med på venstresidens planer om å bygge ut Munch-museet på Tøyen. Skjønt, hestehandler har jo skjedd før.. 
Ellers er det vår påstand at det er Arbeiderpartiet som sitter med hovedansvaret for venstresidens avmakt i hovedstaden, på grunn av sin manglende evne til å tenne velgerne på østkanten. Håpet må nå være at AUF-generasjonen makter å kaste ut proppene i det politiske systemet før neste valg, slik at de politiske impulsene endelig en gang kan strømme fritt. 
Rune Gerhardsen er bare ett grelt eksempel på gubbeveldet som tyner venstresiden i hovedstaden. La nå endelig ungdommen overta, Gerhardsen!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar