torsdag 27. januar 2011

Dramatikkens Hus: Tre unge norske regissører

JAKT: Villmark og sivilisasjon side om side, som på dette bildet, som er brukt som illustrasjon til forestillingen The Nature of Hunting, om gleden ved å drepe, på Dramatikkens Hus..Om gleden ved å drepe..


Tre spennende forestillinger på Dramatikkens Hus av tre dyktige, fremstormende unge norske teaterregissører..

- Jeg ser på forestillingene mine som øvelser i å se. Jeg vil bevisstgjøre makten som ligger i det å se, og at man gjennom å se former en verden. Jeg leter etter oppgaver og situasjoner som gjør skuespillerne svake, og som på den måten gjør publikum sterke.
Det sier den unge norske skuespilleren og regissøren Kenneth Homstad i forbindelse med sin oppsetning av Is There Anybody Out There, en av tre forestillinger regissert av tre unge norske regissører - Homstad, Øystein Johansen og Karen Røise Kielland, alle med bakgrunn fra Kunsthøgskolen i Amsterdam. 
Alle de tre forestillingene vises 5.februar på Dramatikkens Hus i Tøyenbekken (tidligere Det Åpne Teater) under fellestittelen DUTCH NIGHTS: 3xdevised theatre
De tre regissørene benytter seg alle av et regikonsept som de kaller ”devised theatre”, hvor regikonseptet  danner premisset for forestillingene framfor ferdigskrevne manus.
Øystein Johansens Are you there? møter vi et par som har vært alene alt for lenge. I deres isolasjon lar de frykten løpe løpsk, frykten for at det er noen der, utenfor husveggene. Publikum sitter rundt paret som om de er veggene i huset. Paret spiller mot den ”fjerde veggen”. En spenning mellom det teatrale og virkeligheten i selve rommet oppstår.


Karen Røise Kielland regisserer The Nature of Hunting, en konfrontasjon med hva vi opplever som menneskelig, en foredragsforestilling om gleden i å drepe, med løse assosiasjoner og en jegers treffsikre bevegelser. 
Forestillingen setter villmark og sivilisasjon side om side på scenen hvor en utstoppet ulv spiller rollen som joker. Vi ønsker å undersøke en form som kombinerer foredragets siviliserte form med improvisasjonens uforutsigelige villmark, heter det i pressemeldingen fra Dramatikkens Hus..


Kenneth Homstad, 28 år fra Namsos, er  regissør på Hetveem teatret i Amsterdam. Han ble nominert til nederlandsk Hedda i 2010, for forestilling Is There Anybody Out There. Han deltar også på turne i Nederland under vignetten Blind date, en konkurranse der publikum stemmer fram vinneren.
Øystein Johansen, 28 år fra Gudbrandsdalen, ble uteksaminert fra Kunsthøgskolen i Amsterdam 2010. Han turnerer nå med sin avgangsforestillingen Are you there? til bl.a. Teheran, Roma, Bilbao, Kosovo og Oslo. Han var artist in residence på Peer Gynt-stevnet i 2009, der han regisserte Sonar.
Karen Røise Kielland, 35 år fra Hov i Land, skapte den site-specific ("stedsspesifikke..")  forestillingen Burn baby, burn! med utgangspunkt i rånemiljøet i Førde for Sogn og Fjordane Teater. Hun har vært på turne med Snøen som falt i både Nederland og Norge. Karen Røise Kielland er medlem av gruppen Blood for Roses, med oppdrag både i Amsterdam, Berlin og Norge.
-bb/


Finn mer i ARKIV under FILM/TEATER/MUSIKK

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar