onsdag 8. desember 2010

Østkanthelga: Hysterikere på Black Box


HYSTERIKERE: 
Kristine Karåla Øren og Fredrik Strid spiller rollene i forestillingen på Black Box..


En hyllest til alle hysterikere

Denne uka viser Black Box Teater del tre av forestillingsrekken «Animal Magnetism» av Henriette Pedersen, med første forestillingsdag torsdag klokka 19.00, som riktignok allerede er utsolgt. Forestillingene er i følge forhåndsomtalen en hyllest til alle hysterikere gjennom menneskenes historie. De første skriftlige kilder om hysteri er på papyrus fra 1900 før kristus.  Syndromet har vært sterkt knyttet til kvinnekjønnet, derav navnet hysteria (gresk for livmor). Det få vet er at mange menn også rammes, heter det i forhåndsomtalen, som blant annet henter bakgrunnsmateriale fra førsteamanuensis Hilde Bondevik ved Senter for Tverrfaglig Kjønnsforskning ved Universitetet i Oslo.
- Hysteri karakteriseres ved etterligning, imitasjon og spill. Syndromet kommer stadig til nye uttrykk. Siden hysteriets gullalder har symptomene endret seg fra svært utadvendt til mer innadvendt. I dag ser det ut til at neurasteni i form av ME, PTSD, ADHD og fibromyalgi har tatt over for hysteridiagnosen, som ble avskaffet i 1926 (25 år senere i USA). Mange vil hevde at syndromet fortsatt lever i beste velgående, fremgår det av omtalen på nettet.
- I vår tid tillater statsminister Kjell Magne Bondevik seg nervøst sammenbrudd kurert med Yatzy på hytta med pappa. Mannsrollen er igjen på vei mot å slippe til feminine sider, følsomme og sensitive fedre som nedkjemper homofobi. I fredstid kan menns hysteri blomstre fritt. Krig i Afghanistan kommer kanskje for å motvirke dette gryende massehysteriet? Uansett, de som kommer tilbake fra slagmarken lider ofte av PTSD, posttraumatisk stresssyndrom eller utvikler ME, myalgisk encefalopati, heter det i forhåndsomtalen.
Koreograf: Henriette Pedersen. Utøvere: Kristine Karåla Øren og Fredrik Strid. Forestillingene spilles på Black Box torsdag, fredag, lørdag og søndag klokka 1900.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar