søndag 20. desember 2009

UKAS MEDIEBLIKK(ny versjon)

PAPIRAVISER: På gravens rand - Købanhavnmøtet demonstrerte problemet - nå kommer iTablet, hva nå det er for noe.. (Foto: Bjørn Bratten)Kall meg gjerne gammeldags
Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv


Kall meg gjerne gammeldags, men jeg lider av den faste overbevisningen at papiraviser kan komme til å overleve. Pussig måte å si det på, kanskje, for det jeg mener er: Ikke nødvendigvis alle, og ikke i den nåværende form! Og avisene, de i papir, vil ikke overleve hvis de ikke tar seg kraftig sammen. I dag er det ingenting som tilsier at det skal skje.
I Dagbladet gikk de to viktigste lederne i forrige uke i protest mot forsøk fra eierne på å blande seg inn i det redaksjonelle innholdet. Men Anne Aasheim, den avgåtte Dagblad-sjefredaktør, er faktisk den eneste avisredaktør på våre kanter som har gjort noe forsøk på å legge om i retning av en mer strømlinjet papiravis i en nettavis-virkelighet. Men var det høyere kvalitet, større seriøsitet og dybde i journalistikken eierne ville ha henne til å satse på? Neppe.
Miljøtoppmøtet i København før jul kunne tjent som alarmklokke. De fleste vil kanskje si at vi ble oversvømmet av stoff om København-møtet. Det er en illusjon. For den oppmerksomme leser kan det ha fremstått som gåtefullt at vi aldri fikk se noen bilder, knapt nok noen omtale, av en av de største miljødemonstrasjonene verden har sett, 100.000 miljøaktivister på marsj. Ikke-voldelige. Mediene hadde nok med å dekke politiaksjonene mot de få truende aksjonistene.
Dekningen av klimatoppmøtet i København viste altså at mediene allerede, etter det siste tiårs blodtapping, er for svake. Aftenposten var et godt eksempel i København: Miljøreporter Ole Mathismoen var alene om å dekke både de store demonstrasjonene, politiaksjonene - og selve miljømøtet. Normalt ville den avisa hatt tre-fire journalister og fotografer på en slik forestilling. Kan det fortsette slik? Nei! Hva må skje? Avisene må skjerpe seg, for konkurransen blir enda hardere!
I disse dager sitter avisutgivere og journalister over hele verden og venter på Apple-konsernets nye vidundermaskin, trolig kalt iTablet eller iSlate. Ingen vet strengt tatt hva det blir, men mange har spekulert og det de fleste venter seg er en ca. 25 centimeters berøringsskjerm med tekst og bilder og rause muligheter for grafiske utskeielser på alle vis. Drømmen er at dette kan gi en mulighet for nettaviser til å gi ut en hendig bla-maskin-avis til en helt tilgjengelig pris for et f.eks. rimelig månedsabonnement. Nå er det ikke sikkert denne maskinen blir slik, men hvis alle drømmer om en slik maskin, så er det det som vil komme, før eller seinere.
Veteranen Gunnar Gran gjør oss, i et innlegg på en aksjonsgruppe på Facebook til støtte for papiravisene, oppmerksom på en artikkel av en kanadisk nettavis-utgiver som peker på to nye nett-avis-fenomener, som er verdt en titt. Det ene, flypmedia.com, er en fantastisk spennende, vellaget "nettavis", ikke av det trivielle, halvhjertete, leserfiendtlige produktet av dugnadstypen som vi ser i det daglige nettavisbildet her hos oss, men en fullgod Avis, på nettet. Integrert med video og alle nettets muligheter. Fantastiske bilder i alle størrelser, fantastisk bra journalistikk, fantastisk bra layout, ikke minst i forhold til hva vi med et skarpt blikk ser hva vi er blitt tilbudt de siste åra.
Der er avisframtida, mine venner. Og det gjøres altså uten iTablet, med dagens muligheter. Hvis papiravisene klarer å matche dette, så fins det en mulighet til å overleve. Og hvis det kommer en maskin som gjør det mulig å ta penger for god journalistikk igjen, på nettet, så har avisene en mulighet. Men det må en papiravisrevolusjon til; layoutmessig, produksjonsmessig, journalistisk osv.. Med stemningen i norske avishus i dag, er det ingen grunn til optimisme.


Finn mer i lenkekjeden til høyre under KOMMENTAR/DEBATT

Les Dagsavisen og Aftenposten om samme tema

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar