torsdag 12. februar 2009

Håpefull Munch-aksjon i Kampen kirke



AKSJON: Østkant- kjendiser som Rune Gerhardsen og maleren, tegneren og grafikeren Hans Normann Dahl på aksjonsmøte mot flytting av Munchmuseet i Kampen kirke i kveld. (Fotos: Bjørn Bratten)



-Byens ansikt

mot sjøen

skal løftes..



..men ikke med Botox, sa Rune Gerhardsen



Av BJØRN BRATTEN, Østkantliv

Det er her, i det historiske Oslo, i det opprinnelige østkanten, byen nå skal fornyes, det er her byens ansikt mot sjøen skal løftes, ikke med Botox, men med arkitektur, kultur, aktivitet og mennesker, sa Rune Gerhardsen i Kampen kirke i kveld.


MUNCH PÅ TØYEN: Har gitt oss stolthet, sa Rune Gerhardsen..


Det var flyttingen av Munchmuseet til Bjørvika som skulle diskuteres. En liten, men sterkt engasjert gruppe på 28 personer hadde samlet seg for å høre innlegg mot flytting fra menighetsrådsleder Lone Klem, grafiker, maler og tegner Hans Normann Dahl, og velformann for Tøyen og Nedre Kampen Vel, Roger Lee.


Og altså bystyremedlem Gerhardsen, som selv er oppvokst bare halvannet steinkast fra der Munch-museet ligger i dag, noe han ikke unnlot å bemerke.


- Munchmuseet har betydd svært mye for bydelen. Det har gitt oss mange gode opplevelser, det har gitt oss et nasjonalt monument, og det har gitt oss stolthet, sa han.
- Da bystyret i fjor diskuterte flytting av Munch-museet var det noen som fikk seg til å si at kultur ikke må blandes med byutvikling. At vi ikke kan plassere kulturinsitusjoner ut fra hensynet til spesielle bydeler.
- Hva er det for noe tøv, sa Gerhardsen, som minnet om at kulturen i alle land og til alle tider har vært brukt til nettopp å utvikle våre samfunn.


- Når et spennende museum, et teater, en kino, en skulpturpark blir etablert er de berikende for dem som bor der, og det er tiltrekkende for andre å komme, se og oppleve, sa Gerhardsen som understreket at Munch-museet ble lagt til Tøyen som et stort og viktig byutviklingsgrep og minnet om historien:


- Østkanten hadde ikke noe slikt den gang. Vigelandsmuseet på Frogner kom 40 år før Munchmuseet på Tøyen. Frognerbadet kom 20 år før Tøyenbadet og da dét først kom ble det stengt i fem år og forsøkt solgt, sa Rune Gerhardsen.
Han innrømmet at beslutningen om flytting nå er fattet, men mente at det er uvanlig at beslutninger av så vidtrekkende betydning for byen blir fattet i såpass dyp konflikt.
- Bystyret har ikke diskutert beslutningen om å klynge sammen kulturen i stedet for å spre den, bystyret aner ikke hvor mye det vil koste å bygge et museum og et bibliotek der ute i vannet.


MUNCH PÅ TØYEN: Et slott for bydelen, mente Hans Normann Dahl.. 


- Og det er et åpent spørsmål om kommunen skal eie disse bygningene, eller leie dem av en eller annen investor. Blir museumsbygget privat, så har jo kommunen skapt en evig monopolist, sa Rune Gerhardsen.
Hans Normann Dahl snakket om Munch-museet på Tøyen som et slott for bydelen.
- Dette slottet har fått en stedsbetydning – det er blitt et senter, ikke et slott med en rød løper, men et sted hvor man får opplevelser, som folk kommer tilbake til fra hele verden, et mekka for ekspresjonistisk kunst helt her oppe hos oss i nord, det er nesten så det begynner å ligne på Drillo!, sa Hans Normann Dahl.


Finn mer i ARKIV og i BLOGGARKIV

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar