HJERTEKNUSERE: Dev Patel og Freida Pinto (under) i prisgrossisten Slumdog Millionaire. (Foto: Filmweb)
Øst og vest i billed-
skjønn forening
Regi: Danny Boyle, Loveleen Tandan
Med Dev Patel, Freida Pinto, Mia Drake, Imran Hasnee, Anil Kapoor, Irian Khan
SISTE: Slumdog Millionaire vant åtte Oscar-priser ved årets Oscar-utdeling, blant annet prisene for beste film og beste regissør, ved Danny Boyle. Skuespillerne fikk ingen priser.
Karakter: 1, 2, 3, 4, 5, 6.
Det er ikke hver dag en film du går og ser på kino blir gjenstand for et takras av filmpriser mens du er inne i kinosalen og beundrer verket, men denne gangen skjedde det med denne vidunderlige filmen, om 18-åringen Jamal, fattiggutten som vant den eventyrlige sum for de aller fleste indere på 20 millioner rupi i den indiske utgaven av ”Vil du bli millionær”.
Hele sju priser vant Danny Boyles Slumdog Millionaire i de britiske BAFTA Film Awards, som er britenes utgave av Oscar-utdelingen. Blant annet prisen for beste film, beste regi, beste filmmanus, beste lyd, beste musikk, beste klipp, men altså ingen priser til skuespillerne.
Tidligere har den vunnet tre priser i den amerikanske Golden Globe Awards.
Så hva er det som er så fantastisk med Slumdog Millionaire?
For først å si det litt nøkternt og saklig så er det kvaliteten i manus, regi, foto og musikk som gjør susen, altså måten historien er fortalt på. Det er gjort ganske snedig:
Vi følger starten på denne TV-serien, vi ser at Jamal blir arrestert og faktisk torturert med elektrosjokk i fengslet, fordi han mistenkes for svindel, - det er jo mistenkelig at en fattig, uvitende slumkjøter kan svare rett på alle spørsmål.
Under avhøret blir programmet kjørt på den gamle skramlete TV-skjermen på politistasjonen, og historien om Jamals liv går parallelt, klippet innimellom spørsmålene, som alle på ett eller annet vis berører hans liv, pussig nok..
Så kan du si: Dette høres ikke så veeeldig originalt ut. Nei, det er det ikke, historien er fortalt med god, velprøvd Hollywood-dramaturgi.
Men så er det alle de vakre, møkkete hjerteknuserbarna, den herlige, ekstatiske musikken, de fantastiske fargesterke og inntrykksfulle bildene fra det hjerteskjærende livet i slummen, farten i klippene, styrken i fortellingen, om dagens og gårsdagens India med voldelige opptøyer, drap og mafia-tilstander - og en vakker, sentimental kjærlighetshistorie i god Bollywood-tradisjon, med klassisk Bollywood-slutt.
Dermed er Slumdog Millionaire en film i beste Obama-stil, her er det globalisering i ordets gode forstand, kultur over alle grenser, og det er så en sitter og tenker at med denne filmen gjøres Kiplings ord til skamme: ”Øst er øst og vest er vest, og aldri skal de to forenes..”
..bb
Finn mer under KULTUR
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar