mandag 24. november 2008

Nye Ringen kino: W. (Am.)


PRESIDENTEN: Josh Brolin som Bush og Richard Dreyfuss (bak) som Cheney i Oliver Stones W. på Ringen kino. Foto: FilmwebGammel
president
på ny kino


Regi: Oliver Stone
Med Josh Brolin, Richard Dreyfuss, Scott Glenn, Stacy Keach, Ellen Burstyn


Karakter: 4.

N
år vi tenker på hvilke nesten beundringsverdige evner til konspirasjonsteoribygging Oliver Stone har vist gjennom en lang karriere er det nesten utrolig at han klarer å lage en hel film om skrekkkabinettet til George W.Bush uten å komme opp med en eneste ny, fascinerende konspirasjonsteori.
Så kan du si at i denne sammenhengen er hele den sanne historien om avtroppende Bush og hans åtte år ved makten en eneste lang konspirasjonsteori som er virkeliggjort, og noen ganger er virkeligheten som kjent god nok.
Det har Oliver Stone tatt høyde for denne gangen, og har dessuten fått hjelp av en gjeng med skurkaktig utseende skuespillere, skjønt mange av dem er langt fra så skurkaktige som kjeltringene i virkeligheten. Og når du først skal gå ut og bli historisk ved å begå karakterdrap på en hel sittende amerikansk regjering kan du i hvert fall være grundig:
Filmens eneste overraskelse er at premieidioten Bush er den mest sympatiske figuren av hele gjengen. Sympatisk i betydningen at han på et sprøtt vis er hederlig.. Colin Powell er som i virkeligheten, hederlig, og lar seg derfor lure til å fremstå med en av verdenshistoriens groveste politiske løgner; FN-talen om masseødeleggelsesvåpen, som la hele det politiske grunnlaget for Irak-invasjonen.
Mens Richard Dreyfuss Cheney-karakter fremstår som selveste sjefsdjevelen. Forsvarsminister Rumsfeld er nesten sympatisk og altså helt feil i Scott Glenns skikkelse. Karl Rove er som i virkeligheten, en sleip og kynisk manipulator. Mens Mørkets fyrste, den virkelig onde kraften i kobbelet, Paul Wolfowitz, spilles av en helt anonym, ukjent og pregløs skuespiller. Utilgivelig slapt av Stone!
Josh Brolin er skremmende god som presidenten sjøl, bare litt lenger i ansiktet, kanskje ser han også litt mer oppvakt ut enn originalen, her glimter det til bak pannebrasken nå og da, men faktene og den brautende talemåten er tatt på kornet.
Stone forteller den historien vi nå kjenner om en litt svak og alkoholisert guttunge med farskomplekser - omtrent slik vi så James Dean i Øst for Eden, skjønt Dean var jo en sympatisk heltefigur - som forbanner seg på at han skal vise pappa at han kan! Og som så blir rundlurt, som den litt tomsete, godhjerta, tjomslige og gjenfødte kristne texaner han er, av USAs verste gjeng av politiske manipulatorer og big business-kjeltringer.
På film kan det fort bli moro av sånt, og i den nye digitale Ringen-kinoen på øvre Grünerløkka var det slett ikke kjedelig i de svært komfortable kinosetene å se sjefskonspiratoren gjenskape vår ubehagelig nære virkelighet. Tenk deg et gjensyn med denne filmen om ti år! Hvordan vil den da fremstå? Profetisk? Uinformert? Altfor snill? Altfor ondsinnet? Det geniale med denne filmen er at den overhode er laget. Hvor god eller dårlig den er vil vi ikke vite før Obama har holdt på en stund. Det er spennende tider!
..bb

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar